krakre

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Take male, drobne postrehy zo zivota v Moskve...


J
e nedela vecer, nastal cas otvorit si zlateho bazanta, poctivo kupeneho v supermarkete Azbuka vkusu a napisat dalsi (v poradi tusim druhy) suhrnny mail o "osobennostiach ruskej žizne".
Ako zvycajne nebudem sa detailne venovat pracovnej stranke mojho pobytu v Moskve ale skusim sa sustredit na pozoruhodnosti v inych oblastiach.
Zacnem asi tradicne - temou byrokracia. U nas si myslime ze v rusku je byrokracia ale pravda je taka ze byrokracia tu je priam BRUTALNA. Niekolko prikladov:

Ani po troch mesiacoch pobytu nemam otvoreny ucet. Ucet sa otvara v Rusku nasledovne: Zaujemca o novy ucet pride do banky a vyplni 4 tlaciva. Nasledne sa nic nedeje 3 tyzdne. Po troch tyzdnoch zaujemca dostane telefonat z banky, kde sa ho opytaju na pracovnu funkciu (ktoru pri vyplnani tlaciv "nebolo treba" vyplnit). Odpovie a oni mu na to povedia, ze dobre, ale nech pride osobne do banky vyplnit tuto funkciu na tlacivo. OK. Po dalsich dvoch tyzdnoch opat telefon: Ze sa zmenil jeden formular a treba ho prist este raz vyplnit. Vyplnene formulary potom 10 dni lezia na oddeleni bezpecnosti a po dalsom doplnujucom telefonate - aka je Vasa domaca adresa na slovensku? - a spravnej odpovedi, zostava pockat uz len 10 dni a ucet by mal byt otvoreny. Den D ma byt 14.2 tak uvidime....

Dalsi pripad: Mame doma internet, ktory treba platit raz za mesiac v jednej budove, kde je viac uradov. Ako sa dostat do vnutra budovy? Jednoducho: clovek zajde do malej budovy za rohom cielovej budovy do tzv "buro priepustkov" a povie : dobry den, chcel by som ist do cielovej budovy za tym a tym. Nasledne odovzda pas a po 10 minutach dostane tlacivo, na zaklade ktoreho ho pustia do cielovej budovy. Niet nic lahsieho. Po navsteve uradu mu priepustku potvrdia a moze odist. vuala.

Plavaren. Cudzniec moze ist na plavaren. Ak ma POTVRDENIE od lekara ze nie je chory. POtvrdenie vydava zavodny lekar (a to aj pre fyzicky nepritomnu manzelku). A potom je to uz vsetko v pohode.

Asi najvacsia sila bola navsteva mojej manzelky Janky v miestnosti pre matky s detmi na letisku Seremetjevo. Samozrejme pri vstupe do miestnosti sedi dezurnaja - vacsinou su to stare nechutne zumpy,ktore si svoje funkcie naozaj vychutnavaju. Na mamicku ktora chce ist kojit, vystekne dezurnaja otazku ohladom mena, krajiny povodu, krajiny urcenia a casu odletu a po detailnom zapise a overeni - huraaa na kojenie.

V Moskve je asi 100000 straznikov, je to proste armada. Dalsou zahadou je pre nas to ze v kazdom druhom aute zaparkovanom na uliciach sedia cely den nejaki ludia a nic nerobia. ...divne
Su tu aj ine veci:

Celkom divne je to ze ruski pracovnici pri prichode uplne ignoruju svoje spolupracovnicky. Chlapi si navzajom podavaju ruky (moj priemerny pocet podani ruk za jeden den sa ustalil okolo 20), kedykolvek o seba zavadia, ale popritom na zeny ani nepozru... Som sa citil dost trapne prvy mesiac, ale potom som si celkom zvykol. Myslim, ze feminstky tu maju este dost roboty.... Len sa bojim aby som nedostal nejake delo, ked zabudnem podat ruku nejakej fesnej kolegyni mimo Ruska.
Dalsia srandovna vec - nazval by som to "agresivne telefonovanie". Mobil je v Rusku absolutne posvatny a vypnut ho pocas schodzky (na dolezitosti nezalezi) sa rovna trestnemu cinu. Priebeh je asi nasledovny: Zletia sa ludia z Viedne, Pariza a maju schodzku v moskve. prezentacia v plnom prude, zrazu mobil - borec v pohode zdvihne a 5 minut veselo diskutuje, Prednasajuci sa to nejako snazi ustat, avsak ak nahodou zazvoni dalsi mobil a druhy borec zdvihne a zacne dalsi pokec, tak vacsinou je prednasajuci hotovy. ... A ja si to pekne zozadu vychutnavam.

Tema sport:
Hravam s rusmi obcas volejbal a dost smiesne su ich pokriky: vzdy ked sa nieco podari zaznie hromove MALADEC (zensky rod Maladcina).
A v sportovych spravach takmer vzdy zacinaju so spravodajstvom zo sachov, niekedy su k videniu naozaj dramaticke momenty, najma ked niekto prelomi obranu supera - naozaj tomu zacinam prichadzat na chut :-)

Ako som uz spominal, nanominoval som sa na nedelnajsie basketbalove zapasy, ktore sa konaju na americkej ambasade. Kazdy tyzden je to tam namiesto maladec same fak a šit s tuctom amikov, niektorii z nich su fakt dobri, najma ti cierni, ti to maju fakt v krvi - len skoda, ze nie aj v hlave. Pokial sa vsak clovek dostane na ihrisko, musi prejst trojitou kontrolou, radarmi skenermi a co ja viem cim este. Ak mas flasu, musis ju otvorit a odpit si /tekuta bomba/, inac Ti ju zhabu... Su tam fakt nejaki bojazlivi. No ale co clovek nespravi pre sport.

Bol som pozriet aj nejaky basket, najma CSKA (25 mUSD rozpocet). Stoji to za to, za laserove show ktore tam predvadzaju, by sa nemuseli hanbit ani v amerike. Vcera som bol na derby CSKA vs Dinamo. Plny dom, dobry basket (na ihrisku samy amik, sved, nemec) malo to uroven, a to vsetko za 50 RUR. No nechod. Euroliga je vsak ina liga -vraj tam listky zacinaju na 1000 RUR (1100 SKK).... a su k nezohnaniu - no ved uvidime.
Janka zase masti 2x do tyzdna aerobik (story hladania aerobiku je tiez zaujimava, ale na to nemam nervy to tu pisat), takze zo sportovej stranky je o nas postarane dobre a domov by sme mali prist v tych istych telesnych schrankach /ak nie v lepsich/ , v akych sme odisli..

A bol som aj zahrat futbal so slovakmi/cechmi v ceskom dome. Je to v centre, je tam pekna hala a smrtiaca trojkombinacia restika-krcma-bar (za ceny uplne nepochopitelne - plzen capovana za USD1,2. to sa tazko odmieta, najma v moskve). Len ta hlava na druhy den keby po tom sporte tolko nebolela.


Je tu inac asi 50 cm snehu. Inde by to asi bol celkom problem, ale tu maju "snehmanazment" ako to nazyvame, zvladnuty do najmensich detailov. Nechcem spekulovat kolko je tu ludi zamestnanych ako odhrnac/zametac, no musia to byt tazke tisice. Celu jesen, kazde rano po ceste do roboty (ta tma ma fakt serie, den je tu od 8 do 15:30 a to sa to bude este mesiac skarcovat) som videl tych istych manikov zametat listie. Potom konecne nasnezilo, a manici vymenili naradie a teraz kazde rano odhrnaju sneh. Netrpezlivo cakam,co budu robit na jar....Co sa ulic tyka, po mohutnom nasnezeni - coz bolo v poslednej dobe 1x do tyzdna - v noci tu zahrcia buldozery a nakladiaky a rano sneh proste nie je. Nie ze by bol zhrnuty na kraji, on proste zmizne. Fakt sila. A tie cencule na tych domoch, normalne sme si vypestovali fobiu a chodime s krkmi vykrutenymi dohora, len aby nas nejaky netrafil..Aj ked vraj v moskve na smrt cenculom zomru rocne len dvaja ludia, clovek nikdy nevie...dost hlupa smrt.

A asi posledny zmienkyhodny moment su moskovske psy. Aby tu v zime psy prezili, musia byt chytre ale tie najchytrejsie su neskutocne :
Najchytrejsie psy si to namieria do metra, nastupia do vlaku a systematicky vagon za vagonom pomaly prejdu cez vagon, kazdemu cestujucemu sa pozru do oci a poprosia o jedlo ... A tie najchytrejsie z najchytrejsich, ked sa unavia, sa rozvalia priamo na sedacke a veselo spia... (teda ci veselo, to presne neviem..) A tito rusi su taki dobraci, ze si sadaju okolo nich a nechaju ich spat :-))
Inac bez urazky, ak by som mal niekomu odporucit bezrizikkove zamestnanie - navrhol by som mu robit zobraka v Moskve. Tito rusi su fakt dobraci nielen na psov a podla mojich jednoduchych kalkulacii sa tu zobraci musia mat ako v nebi.


Rusko - krajina možností | stály odkaz

Komentáre

  1. vyborne postrehy
    Oni su to ludia v podstate dobri... Na prezitie atmosfery absurdity totality je vhodne si zahrat Half-life 2 :)
    publikované: 12.02.2005 11:10:01 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    fu, tak to je fakt sila, musela som sa smiať
    publikované: 12.02.2005 13:10:33 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 spirit
    a este tam mas aj avie a liazky ;)
    publikované: 12.02.2005 15:30:53 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014