krakre

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sviatok MDŽ v Rusku

Take male, drobne postrehy zo zivota v Moskve... cast 2

Vcera bolo MDZ /pre tych co uz ani nevedia co ta skratka znamena - medz. den zien/ a to je jedna idealna prilezitost podelit sa s Vami o dalsiu davku skusenosti a zazitkov z dlhodobeho, este stale dobrovolneho pobytu tu v Rusku.

Totizto lokalne MDZ, v kombinacii so znamou ruskou slabostou ku kvetom, je v Rusku celonarodna udalost, ktora daleko presahuje nase chapanie tohto sviatku. Vsetko zacalo uz v sobotu pred samotnym sviatkom, gosudarstvom vyhlasenou za pracovnu, aby tato pracovna sobota kompenzovala udelenie volna v nasledny pondelok pred samotnym dnom D, tento rok pripadajucim na utorok.

Takze: Uz sobotu rano v metre som sa citil ako na znamej vystave FLORA, nakolko kazdy chlap majuci nejaky pracovny vztah k osobe zenskeho pohlavia, a takych je vacsina, bol nastupeny vo vagone s kyticou kvetov (to ze ceny kvetov sa v tomto tyzdni minimalne 5nasobia je pri momentalnom spolocenskom zriadeni, ktore tu panuje /prvotnopospolny kapitalizmus/ asi uplne jasne).

Pri vchode do firmy, v ktorej mame cca 150 zien, uz bola od skoreho rana nastupena delegacia najvacsich firemnych krasavcov /ako to, ze ma tam nezavolali ???? :-)/ a kazda prichadzajuca zenscina dostala hned zrana ruzu a obligatne blahozelanie ‘S prazdnikom’.

Na nasom (tak ako aj na kazdom inom) oddeleni okrem toho prebehla ina separatna blahozelacia procedura a takisto vsetkych 7 nasich kolegyn dostalo kytice s poradovym c.2. Zaroven, ako to tu uz byva zvykom, nemohli chybat torty, bonboniery, vino atd vsetko co k sviatku patri. Okrem toho sa cely den po priestoroch firmy presusali rozni kolegovci s individualnymi kyticami pre vopred vyhliadnute slecny kolegyne, treba povedat, ze vacsinou atraktivneho vzhladu a primeraneho veku.

No a o 4 hodine vypukla zaverecna celofiremna oslava v priestoroch skladu, kde uz bol pripraveny s bohatym obcerstvenim aj zivy koncert hudobnej skupiny, hrajucej exkluzivne az do 6 len pre nase drahe ‘sotrudnice’. …

Vecer to v metre vyzeralo podobne ako rano, akurat inverzne: kvety neniesli muzciny, ale zensciny. Podla poctu a kvality kytic sa dala dokonca celkom presne vytusit profesia spolucestujucich, najma ucitelky na ZS sa len velmi tazko mohli v tento den schovat v dave….

O roznych televiznych programoch, estradach, divadlach s tematikou 8.marca sa nebudem rozpisovat, asi najvacsim bonbonikom su zuriace reklamy s tematikou MDZ (napriklad na vlozky a pracie prachy), vcera v noci som dokonca videl reklamu na miestny kinohit - historicky film, taktisto s tematikou MDZ, ale to si asi neviete predstavit. Ved ani ja som si to nevedel.

Aby som bol spravodlivy, musim podotknut ze aj muzi v Rusku maju svoj sviatok, takisto statny, sviatok sa nazyva Den obrancov vlasti (23. februara), pricom priebeh a hysteria okolo neho je porovnatelna s MDZ: muzi dostavaju v tento den flase (ktovie preco nie kvety), v stankoch je x druhov pohladnic s tematikou diel a tankov, v televizii nie je mozne najst program, kde by sa to nehemzilo uniformami, a v nasom firemnom sklade v tento den s velkym uspechom prebehla namiesto spominaneho koncertu, asi hodinova show 5-6 mladych sporoodetych dam predvadzajucich rozne formy tancov ci baletu….

Ja ako zahranicny som tiez dostal flasu od kolegyn, ale to az po tazkom slovnom boji, nakolko som nesplnal ani len zakladnu podmienku – nielen ze som nesluzil v ruskych ozbrojenych silach, ale dokonca som nesluzil v ziadnych, (takze akyze to obranca ?) co moje patrioticke kolegyne dost zarazilo – no ale nakoniec slavila uspech moja vyrecnost a nejasny prislub reciprocneho darceku k nadchadzajucemu MDZ.

No dost o sviatkoch – trochu sa vratim k teme ktoru som nacal v naposledy, a to: otvorenie bankoveho uctu v Rusku, konkretne v druhej najvacsej banke Sberbank (preco im tu nespravit trochu negativnej reklamy, urcite si to zasluzia a aj tak to maju na haku, no ved posudte sami:). Ako som bol byval spominal (http://krakre.blog.sk/detail.html?a=acea001215fd1ecf1765ed4bcae3b771), po troch mesiacoch cakania na spracovanie ziadosti o otvorenie uctu som dostal este poslednu telefonicku doplnujucu otazku ohladom serioveho cisla mojho pasu, na ktoru som zhruba po 30 min marneho vysvetlovania, ze slovensky pas nema ziadnu seriu, rezignoval tym ze som bankovej pracovnicke nahlasil seriu P (P ako Pasport) a nasledne mi bolo oznamene, ze vtedy a vtedy sa mam dostavit na jedinu pobocku banky v Moskve, kde sa vydavaju karty, lokalizovanu kdesi v samom zadku na periferii Moskvy. Pri hladani samotnej budovy banky ma opat raz trochu ma zmiatol fakt, ze v Moskve moze mat spokojne tu istu adresu aj 5 panelakov, pricom jedinym rozdielom je ze panelak A je na Ulici xx c.1 / budova 1 a vedla stojaci panelak ma adresu Ulica xx c.1/ budova 2 atd, no ale po 45 min som uspesne nasiel malu zasmradenu pobocku banky vydavajucu karty.

Po vystati asi hodinoveho radu som sa dostal ku okienku a tam to zacalo. Prvym problemom bola moja slovenska adresa a to ci sa ulica Horeblatie prepise do azbuky pri neexistencii ‘bukvy H’ ako Goreblatie alebo Choreblatie (specialne tato mutacia mi bola celkom sympaticka…). Po 20 min. porade s veducou pobocky sme vsak dospeli k nazoru, ze foneticky presnejsia bude varianta s G.

Kedze pojem ‘diskretna zona’ v Rusku mnoho neznamena, tento a ine problemy okrem mna, pracovnicky banky a jej veducej, riesili aj 2-3aja za mnou stojaci cakatelia, cely cas mi dychajuc na krk. Nasledne som dostal na podpis asi 6 A4kovych hustopopisanych prehlaseni a vyhlaseni o bankovych podmienkach, tipujem ze prudkovyhodnych pre klienta, samozrejme v rustine (no ale nepodpis to, ked si tak blizko k vytuzenej karte a tym padom aj k prvej, druhej a tretej vyplate spokojne cakajucej na uz uz pristupnom ucte…), prinasanych postupne jedno pekne po druhom z miestnosti na druhom konci budovy.

V dalsom kroku mi bolo s velkou slavou ustne oznamene, relativne kratke, 20ciferne cislo uctu – a vraj, ‘ to si zapamatajte, ak Vam nahodou zmizne karta, bez tohto cisla sa k uctu nedostanete…’ a potom to prislo: moja prva ruska bankova karta !!!! ( a to ani nie po 3 hodinach v banke)

Zlaty bonbonik: to ze, karta znie na isteho Micuala N. a nie Michala N., som sa, ako sami uznate, ani len nepokusil reklamovat a rychlo som zmizol, kym si to pracovnicky banky rozmyslia.

A este nieco: na druhy den ma napadlo, ze by som si mohol vlozit na svoj ucet nejake prachy, co som mal dovtedy doma. Niet nic lahsieho, pobociek je mnozstvo, akurat ak chcete vlozit peniaze na svoj ucet v SBERbanku v inej pobocke ako tej, kde Vam otvorili ucet, samozrejme mozte, ale zaplatite za tuto moznost skromny poplatocek vo vyske 2.5 % z vlozenej sumy…. Na toto som uz len bezmocne pokrcil plecami – holt raz darmo, dobry servis nieco stoji.

A este zopar perliciek na zaver:

Narodky :

Ak by ste mali mat tu smolu, ze Vasa oslava narodenin pripadne akurat na den pocas pobytu v Rusku, radsej to, ze mate narodky zatajte, nakolko by Vas tento fakt mohol financne celkom slusne vycicat. Totizto, mat narodeniny je najma na pracovisko velka vec: - musite na kazde poschodie budovy priniest jednu tortu, oznamit o tomto fakte mailom cele osadenstvo budovy (ktore to vsak aj tak uz davno vie, lebo mesacne aktualizovane zoznamy oslavencov visia na kazdej nastenke), a nasledne po ukonceni pracovnej doby (citaj: o 14:00) pohostit cca 20-100 kolegov dalsimi tortami, ovocim, vinom atd. No ako hovorim, ci pisem, v Rusku ide oslava narodenin do penazi….

Lekarska starostlivost :

Hakliva tema, zdokumentujem na nasledovnom priklade.

Synator mal absolvovat povinne ockovanie, hovorili sme si, nic sa nedeje, vakcinu prinesieme zo Slovenska a dame ju tu vpichnut nejakemu doktorovi. Tak sme aj spravili, nasli sme odporucane zdravotnicke zariadenie, dohodli si termin a prisli s vakcinou za detskou lekarkou. Lekarka maleho prezrela, prevazila, premerala, prepocuvala a urobila este asi 10 ukonov, o ktore sme ju sice neziadali, no ale ved ‘uskodit to predsa nemoze..’ Nakoniec konecne vpichla vakcinu a spokojne sme sa rozlucili, pri com pri rozlucke mi dala do ruky nejaky papierik pre ich recepciu-prijem.

A tam to prislo: recepcna od nas bez zavahania za jeden vakcinovy vpich vypytala (a dostala) 150 EUR (?!)

A tak teraz hladame nejaku inu lekarku.

 

Je tu toho zmienkyhodneho ovela viac, ale to snad zasa na buduce.


Rusko - krajina možností | stály odkaz

Komentáre

  1. Pozdrav zo západu
    Miško, komentár mám k zdravotnej starostlivosti. Môžeš byť rád, že pani MUDr. nezobrala Tvoju vakcínu a nevymenila ju za svoju, pretože tá jej je pre Tvojho syna určite lepšia a cudzie vakcíny ona nemôže podávať. Myslel som si, že Ty ako významný cestovateľ si už s takýmito zákernosťami uzrozumený a dávno si si omotal dajakú MUDr. okolo
    prsta resp. Tvojej peňaženky. MUDr. najbližšie najskôr pozvi do svojej rezidencie a požiadaj ju o privátnu službičku, za čo sa jej primerane odvďačíš.
    Čo sa týka účtu v banke, nech Ti to netrhá žily, lebo môj Michal je 1,5 roka v Londýne a tiež nemá účet, nakoľko potrebuje k otvoreniu účtu priložiť úhrady napr. za nájomné, energie v jeho mene. Keď bol so svojou priateľkou u lekára, lebo robí vo vybranej predajni mäsa (kde nakupuje Elton John a iné celebrity) pri čom sa porezala dosť hlboko, tak lekár namiesto toho, aby jej to zašil niekoľkými stehmi, tak skonštatoval, že sa jej to zahojí aj bez jeho pričinenia a to tam čakali tiež viac ako 2 hodiny. Zlaté Slovensko, tu aspoň všetci máme dajekého známeho lekára, ktorý sa o Teba postará.
    Teraz niečo z nášho geriatrick basket clubu.
    Začiatkom februára sme mali krátke sústredenie na Malinom Brde v počte 8 účastníkov, kde sme okrem slušnej lyžovačky, oslávili "40" Peťa Strýčka, pričom sme sa ani nespili "parúsky". Tiež sme si boli vymáčať guľky v Bešeňovej, ochorel z toho len Jaro, ostatní sme to prežili vpodstate bez ujmy. Aj sme si na Teba spomenuli, lebo "windori" spomínali, že pôjdu do St.Peterburgu na výstavu. Naposledy sme sa konečne zišli v stredu v počte 10 ks a zahrali sme si na 2 koše. Náš člen Robo cestuje do Himalájí, mal ísť aj Peťo Strýček, no jeho americký zamestnávateľ mu našiel lepší program, takže v tejto dobe navštívi iný kontinent. Tvoj priateľ Christian je nezvestný, asi sa bojí, že budem od neho vymáhať minuloročnú pohľadávku. V Bratislave je stále zima ako v Rusku, pomaly sa blíži Veľká noc, no neviem ako budú trhovníci pliesť korbáče. Keďže sa mi blíži "padla", tak to je pre dnešok všetko. Dúfam, že sa mi to podarí doručiť. O týždeň hrajú Tvoji trenčania v Petržalke, tak ich dúfam dobre natreme. S privetom, Johny
    publikované: 11.03.2005 16:22:29 | autor: Johny (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tie tvoje zazitky
    su fantasticke... brrr
    publikované: 11.03.2005 17:05:14 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Tak takéto veci sa nedočítaš ani v novom čase (škoda)
    Je to všetko ako "z krajiny, kde zajtra znamená už včera" (alebo podobne). To MDŽ vám aspoň umožní prehovoriř so ženami, čo bolo, ako som pochopil z prvého dielu "diela", asi spoločensky nevhodné. Zdravstvuj molodec, Laco.
    publikované: 13.03.2005 11:30:09 | autor: laco (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014